Україна створює неприйнятні умови для однієї з найбільших американських компаній — експерт

Україна створює неприйнятні умови для однієї з найбільших американських компаній - експертКиївський господарський суд 8 червня 2015 року своїм рішенням зупинив реалізацію проекту з будівництва зернового терміналу на території Іллічівського морського порту (Одеська область).

Майданчик на території Іллічівського морського порту належить агрокомпанії Cargill України і запланований під будівництво зернового терміналу. Рішенням суду майданчик передано неплатоспроможному Дельта Банку.

Судова тяганина — продовження історії з банкрутством Дельта Банку. Банкрутство другого за величиною банку країни викликало ряд питань щодо прозорості його господарської діяльності. Основний акціонер банку — Микола Лагун (70,6%). Cargill належало близько 29% акцій.

«Судовим рішення топову агрокомпанію світу Cargill позбавили можливості реалізувати проект зернового терміналу в Одеській області. Після втрати виробничих і елеваторних потужностей в Донецьку для компанії це буде означати необхідність кардинально переглянути свою інвестиційну політику в Україні», — коментує рішення суду консультант із кризового менеджменту компанії «СоцІнтел» Руслан Павленко.

«Незважаючи на хвилю обурень вкладників, керівництво банку не постраждало, не було проведено розслідування його діяльності. При цьому, насамперед постраждала компанія Cargill, яка співпрацювала з Дельта Банком», — зазначає експерт.

Судове рішення виявилося для Cargill несподіваним, оскільки всі обставини вказували на переконливу юридичну правоту компанії. Cargill направив до керівництва України лист із проханням сприяти встановленню єдиних правил і умов для всіх інвесторів. Поки що зворотної реакції немає.

На думку Павленка, від даного судового рішення постраждають, насамперед, державні інтереси. «В результаті правила гри стають ще заплутанішими. Рішення по інвестиційному проекту такого масштабу виходить за суто судові рамки. Це рівень державний, політичний», — каже він.

При цьому Павленко нагадує, що аграрна галузь зараз стає ключовою в експорті країни.

«До кожного інвестпроекту такого рівня має бути прикута особлива увага держорганів. Враховуючи конфлікти інтересів різних гравців щодо перевалочних можливостей Одеської області, дане судове рішення йде на користь конкурентам Cargill. Такі рішення не можуть вручну вирішуватися судами. Залишається незрозумілим, хто і як вирішив діяти в цій ситуації, але одне ясно — держава створює явно несприятливі умови для інвесторів і Cargill в тому числі, — резюмує експерт.

Cargill — один із найбільших у світі виробників і постачальників харчових продуктів, сільськогосподарської продукції. В Україні Cargill належать два олійноекстракційних заводи в Донецькій та Херсонській областях і шість елеваторів. Cargill володіє також 5% акцій найбільшого українського аграрного холдингу «Укрлендфармінг». Земельний банк холдингу становить близько 670 тис. га, з яких близько 12 тис. га знаходиться в Криму і близько 35 тис. га — у Донецькій і Луганській областях.