Печерський суд розгляне позов екс-директора «Нафтогазвидобування» Олега Семінського

Нафтогазвидобування30 травня о 14 годині суддя Печерського районного суду м.Києва Лариса Цокол розгляне позив екс-директора компанії «Нафтогазвидобування» Олега Семінського про поновлення його на посаді директора компанії. У випадку задоволення позову буде відновлено справедливість щодо Олега Семінського, який позбувся своєї посади в наслідок його викрадення злочинцями у 2012 році.

Нагадаємо, що у лютому 2012 року пропав безвісті (як пізніше стало відомо, був викрадений) директор «Нафтогазвидобування» Олег Семінський, який у той період мав корпоративний конфлікт із одним з співвласників компанії Миколою Рудьковським. О.Семінський знайшовся у 2015 році на Києвщині. Він був звільнений в наслідок арешту правоохоронцями його викрадачів за іншими кримінальними епізодами за їх участі. Завдяки цьому стало відомо, що три роки з моменту викрадення Олег Семінський утримувався злочинцями в одному із будинків села Кодра (80 км від Києва). Відразу після звільнення Олега Семінського із бандитського полону Микола Рудьковський виїхав з України та до цього часу переховується від правоохоронних органів.

Для довідки:

Нафтогазвидобування була заснована в 1997 році нинішнім президентом Петром Порошенком і Миколою Рудьковським. Після того як Порошенко на початку 2000-х пішов в опозицію до Леоніда Кучми і Віктора Медведчука, його місце в газодобувному бізнесі зайняв Нестор Шуфрич.

До середини 2000-х Нафтогазвидобування перетворилася на лідера приватного газовидобутку, добуваючи понад 500 млн кубометрів щорічно. Структури Шуфрича і Рудьковського в підсумку сконцентрували по 50% акцій компанії.

У грудні 2013 року Рінат Ахметов викупив у Шуфрича і Рудьковського по 25% Нафтогазвидобування, сконцентрувавши контрольний пакет компанії. ДТЕК угода обійшлася в 225 млн доларів.

При цьому, починаючи з 30 березня 2015 року робота «Нафтогазвидобування» блокувалася в рамках кримінального провадження, відкритого в 2012 році за фактом зникнення (як пізніше стало відомо викрадення) екс-глави компанії Олега Семінського. Пізніше за рішенням суду було заарештовано майно підприємства.

В кінці грудня 2015 року Печерський районний суд Києва прийняв серію рішень, якими скасував арешти активів, паралельно розблокувавши банківські рахунки підприємства.

У січні 2016 року 25% акцій компанії «Нафтогазвидобування» Нідерландська компанія Salazie B. V.
При цьому своєї частки в підприємстві лишився Микола Рудьковський (його доля в компанії на сьогоднішній день виглядає символічно — 0.0001 %), частка Нестера Шуфрича з 25% зменшилась до 15%, контрольований Рінатом Ахметовим пакет акцій збільшився до 55%.