Кошмарити експортерів горіху узявся Главк «К» СБУ. Павло Демчина розшукує хробака

30 вересня заступник начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та оргзлочинністю СБУ Павло Демчина спрямував лист на Державну фітосанітарну службу з проханням запрошувати представників спецслужби на відбір зразків горіхів перед обов’язковою фітосанітарною експертизою. Відтоді фітослужба виконує цю вимогу. Демчина аргументує цей лист тим, що волоські горіхи начебто «в багатьох випадках заражені карантинними організмами». Однак у Держветфітослужбі стверджують, що таких випадків в Україні не фіксували.

З кінця вересня у експортерів волоського горіху почалися масові проблеми із замитненням машин. Під тривалі перевірки потрапили, зокрема, реальні експортери з багаторічним досвідом роботи. На митниці необхідність затримок пояснюють листами-орієнтуваннями на машини з горіхом, отримані від «правоохоронного органу». Про це йдеться в сюжеті Аліси Юрченко в програмі «Наші гроші».

Експорт горіхів лихоманить вже не перший рік . За часів Міндоходів Олександра Клименка горішників «заганяли в схему»: експортери вимушені були платити данину ($8-15 тис.) за вивіз кожної машини з горіхом. ДФС під керівництвом Ігоря Білоуса визначила кілька найпоширеніших претензій до експортерів горіху (неправдиві документи про походження товару, несплата податків, неповернення валютної виручки) та визнала, що горішники, які потрапляють під ці критерії, все одно виїжджають за кордон через корупцію на митниці. У жовті 2014-го Білоус підписав наказ, в якому стверджувалося, що митники отримують хабарі при експорті горіхів. Але замість перевірки своїх підлеглих доручив перевірити експортерів. У розпал цих заходів з виробниками волоського горіху в різних регіонах почали зв’язуватися посередники, що пропонували обговорити гарантії безпроблемного експорту. Посередники посилалися на свої зв’язки з новою владою. «Відпрацювання» горішників ДФС за часів Білоуса не призвели до зростання валютної виручки, а компанії-невидимки, що вивозили горіх за заниженими цінами, не повертали в країну валюту, не мали власних промислових потужностей та відсутні за адресою реєстрації, продовжували експорт.

Цього сезону роботу по відпрацюванню горішників активізувала СБУ. В різних регіонах замитнення машин з горіхом замість чотирьох годин розтягується на тижні через вказівки спецслужби. Наприклад, фура компанії «Велс-і-хелс» Андрія Мельсітова простояла на митному посту два тижні. З них перший тиждень представники СБУ та митниці проводили ретельні перевірки (перезважування товару, опитування постачальників експортера, перевірка документів на горіх тощо). Другий тиждень машина просто стояла після того, як в СБУ попросили повторно надати копії всіх документів (лист підписано начальником Головного відділу боротьби з корупцією та оргзлочиністю в м. Києві та області Павлом Данюковим), однак на митницю СБУ так і не повернулась. В інших регіонах митники через вимогу правоохоронців почали відбирати зразки горіху для митної лабораторії, аби визначити код товару, що також призводить до штучних затримок при оформленні горіху, на який є всі документи.

Крім того, 30 вересня заступник начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та оргзлочинністю СБУ Павло Демчина спрямував лист на Державну фітосанітарну службу з проханням запрошувати представників спецслужби на відбір зразків горіхів перед обов’язковою фітосанітарною експертизою. Відтоді фітослужба виконує цю вимогу.

Демчина аргументує цей лист тим, що волоські горіхи начебто «в багатьох випадках заражені карантинними організмами». Однак у Держветфітослужбі стверджують, що таких випадків в Україні не фіксували.

Присутність СБУ на відборі зразків фітосанітарами, за словами Павла Демчини, насправді необхідна для перевірки спецслужбою «контролюючих органів», а не горішників. У листі Павла Данюкова стверджується, що СБУ здійснює заходи з протидії корупції в митних органах.

Та попри посилену антикорупційну роботу СБУ, ефект відчули на собі лише підприємці. Окрім затримок замитнення машин, в яких зрештою нічого не знайшли, щодо кількох експортерів відкрито кримінальні справи. У жовтні в ЄРДР, за даними прес-центру СБУ, було внесено два кримінальні провадження, в яких «досліджуються питання щодо неправомірних дій представників суб’єктів господарювання, що здійснюють експорт горіху волоського». Про відкриття проваджень стосовно співробітників митної чи фітосанітарної Служб в СБУ не повідомляли.

Нещодавно лідер партії «Укроп» Геннадій Корбан назвав Павла Демчину «смотрящім» від заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка. Керівник Демчини — начальник Главка «К» Віктор Трепак, який подав президенту рапорт про відставку, підтвердив, що Демчина та Кононенко – «добрі знайомі».

Аліса Юрченко