Недавнє звільнення Голови СБУ – це лише один із симптомів тяжкої хвороби спецслужби

Недавнє звільнення Голови СБУ – це лише один із симптомів тяжкої хвороби спецслужбиБуремні часи не оминули й найзакритішого гаранта миру й спокою в державі – Службу безпеки України. Недавнє звільнення Голови СБУ – це лише один із симптомів тяжкої хвороби спецслужби. Як з’ясувало «Слідство.Інфо», стан пацієнта постійно погіршується.

18 червня Верховна рада за поданням Президента відправила у відставку очільника Служби безпеки України Валентина Наливайченка. Звільнення супроводжувалося гучними скандалами й підкилимними політичними іграми, які до болю нагадували візантійщину часів Януковича.

Одразу після звільнення Наливайченка виконувати обов’язки Голови СБУ доручили Василю Грицаку. Не чекаючи призначення постійного голови спецслужби, Президент провів ще кілька кадрових змін у верхівці Служби. Так, першим заступником Голови та головою Антитерористичного центру став Віталій Маліков, іншим першим заступником – Олег Фролов. Начальником Головного слідчого управління Служби безпеки призначили Григорія Остафійчука. Цих людей одразу звинуватять у сепаратизмі, ухилянні від люстрації та роботі на колишню владу. Хто вони насправді? «Слідство.Інфо» спробує розібратися.

«Таке враження, наче Петро Порошенко спеціально шукає найгірших для того, щоб призначити їх на найважливіші посади», — каже нардеп Єгор Соболєв.

Найбільшу хвилю обурення здійняло призначення Віталія Малікова. Маліков родом із Харкова. Колишній міліціонер та заступник директора Кримської республіканської дирекції «Райффайзен Банк Аваль». У 2010 році він став депутатом Севастопольської міської Ради від «Блоку Литвина». Після анексії Криму переїхав на материкову Україну, де спершу працював в органах МВС, а згодом перейшов на службу в СБУ.

Малікова звинувачують у тому, що під час анексії півострова Росією він, як депутат Севастопольської ради, підтримав ініціативу самопроголошеного мера міста Олексія Чалого. Той запропонував створювати народні дружини і встановлювати навколо Севастополя блок-пости.

«Була дуже серйозна інформація від групи журналістів про те, що Маліков насправді сприяв сепаратизму в Криму», — каже Соболєв.

Одним з перших у русофільських настроях Малікова звинуватив його колега по Севастопольській міськраді Олексій Кисельов.

— 26 февраля там было два интересных ступления. Было два представителя в горсовете – это Жунько и Маликов – они для чего-то взяли слово. Один говорит: давайте дадим Чалому поспорт, это Жунько, кто видел по телевизору, чуть со стула не упали. А второй выходит и говорит: да, давайте поддержим блокпосты во вьезде в Севастополь.

В інтернеті збереглося відео зі згаданого Кисельовим засідання.

— У нас сегодня есть уникальный шанс розобрать все эти мечтания и желания севастопольцев, чтобы Севастополь имел собственного городского голову, но он должен быть легитимен, он должен быть законен..

Як бачимо, депутат Жунько дійсно пропонує шукати законні шляхи призначення Чалого на посаду мера Севастополя. Однак кадрів з тим, щоб Маліков виступав на підтримку Чалого, ми не знайшли. Та «Слідству.Інфо» вдалося взяти в нього ексклюзивне інтерв’ю. Ми одразу ж запитали його, чи справді він підтримував сепаратистів.

— Алексея Чалого я никогда не поддерживал. У меня возникает ожин вопрос: вот мозг вообще есть у кого то, хотя бы сравнить факты, логику построить этого самого события? Ну если я голосовал или кто-то там голосовал. Через 4 дня я иду начальником УВД и эти же меня начинают, которые говорять, самооборону там строил и возглавлял, они меня начинают штурмовать. Вот вы считаете, что Аваков не владеет информацией при назначении меня?

Дійсно, уже за кілька днів після засідання міськради Арвен Аваков призначає Малікова очільником УВС Севастополя. Але той так і не потрапляє на робоче місце — його блокують проросійські активісти.

— После этого я переехал в ГАИ. Там был просто пульт управления, можно было связаться с районными отделами и буквально я туда подъехал. Минут через 10-15 поступила информация, что они выехали меня там блокировать. Я попросил ребят остаться, а сам вышел на площадь к ним. Вот там уже где то толпа человек 300-400 было.

Ми знайшли відео з місця подій того дня.

— Как вы будете взаимодействовать с новым…

— Нормально, я сегодня целый день пытаюсь связаться с Алексеем Михайловичем Чалым через руководителей.

— А с руководителем муниципальной милиции?

— Так я то же самое. Хотел выйти с ним на контакт, он не хочет со мной разговаривать. Я хотел с ним договориться.

— Вы оттуда, от фашистов приехали.

— Я вообще не оттуда приехал, я отсюда. Местный.

Окрім сепаратизму, Віталію Малікову приписують володіння бізнесом на території Криму. Він каже, що це не так.

— У вас зараз немає жодного бізнесу?

— Какой у меня бизнес? О чем вы говорите… Время нужно, чтобы заниматься. У меня что, хобби это, иметь такой крупный бизнес, чтобы я еще там в банке работал? Ну, оно не вяжется вообще, абсолютно.

Голова Антитерористичного центру СБУ лукавить. Знайти його бізнес-інтереси на окупованому півострові виявилося не надто складно.

Віталій Володимирович Маліков – серед засновників ТОВ «Капітал Форс», зареєстрованого у Севастополі. Компанія займається будівництвом. Його партнер – Юрій Іванович Дегтярьов – також співвласник іншої фірми — ТОВ «Науково-виробнича фірма Портал» – разом з Юлією Миколаївною Маліковою — дружиною Віталія Володимировича. Окупація окупацією, а гроші не пахнуть.

Ще одним призначенцем Порошенка став Григорій Остафійчук, який обійняв посаду начальника Головного слідчого управління СБУ. Однак і тут не обійшлось без скандалів. Петро Олексійович на всю країну продемонстрував, як потрібно ігнорувати Закон про очищення влади.

«По-перше, він має бути люстрованим згідно закону про очищення влади», — каже Соболєв.

За правління Януковича Григорій Остафійчук більше року працював заступником прокурора міста Києва, що є прямою підставою для його люстрації. Більше того, існує два документи, де це визнає сама прокуратура. Наприклад, відповідь Прокуратури міста Києва на запит від Громадської ради з питань люстрації при Мінюсті.

«Повідомляємо, що Ваш запит про надання переліку осіб, визначених ч.1 ст. ЗУ «Про очищення влади», які обіймали посаду у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року, розглянуто прокуратурою міста Києва. Встановлено, що посаду керівника територіального органу прокуратури міста Києва обіймали: Остафійчук Григорій Володимирович, заступник прокурора міста Києва».

У чорний список Остафійчук потрапив і в Генеральній прокуратурі, де також встиг попрацювати.

«Список працівників Генеральної прокуратури України, які підпадають під люстрацію: Остафійчук Григорій Володимирович, заступник головного військового прокурора-начальник слідчого управління».

«Його декларація і його родини має непояснювану кількість майна, яку порядний чесний прокурор не міг просто отримати. Тому призначення президента вважав і вважаю глибокою помилкою, і ми будемо наполягати, щоб Петро Порошенко її виправив», — каже Єгор Соболєв.

Декларації Остафійчука та його дружини свідчать, що за 2013 рік він та його родичі заробили понад 2 мільйони гривень. І це при тому, що його дружина Катерина також працює в структурі прокуратури.

Важко зрозуміти аргументи президента, який призначає керувати СБУ людей з неоднозначним минулим – до того ж, в порушення Закону про очищення влади. Можливо, їм дають посади, щоб виконувати якісь особливі завдання голови держави?

/Олександр Гуменюк, Слідство.Інфо